Dendrologernas preliminära program för 2022

Dendrologernas preliminära program för 2022 1024 683 Dendrologerna

Här kan ni ta del av det preliminära programmet för 2022. Det bekräftade programmet meddelas och publiceras efter årsmötet den 8 april. Under rådande pandemi får även det bekräftade programmet anses en andel preliminärt, då restriktioner och råd kan behöva få sin verkan.

Program 1  •  22 januari

Vår årliga Bildvisning äger rum lördagen den 22 januari med bl a presentation av foton från det gångna årets utflykter men också bildsatta föredrag om skyddsvärda träd och föreningens sekelgamla historia. Avgift: 150 kronor. Programmet är inställt till följd av den förvärrade coronasituationen.

Program 2  •  24–29 mars

På Medelhavsgrönskande Mallorca möter vi våren under en knapp vecka i slutet av mars och besöker botaniska trädgårdar, parker och vild natur med en resa på gammaldags järnväg. Reseledare: Johan Stenberg och Johan Lewenhaupt. (Resan är uppskjuten från 2020 och även 2021 på grund av coronapandemin). Resan är fulltecknad.

Program 3  •  8 april

Fredagen den 8 april äger FÖRENINGENS ÅRSMÖTE rum på KSLA, Drottninggatan 95 B, kl 16.00 där vi också får åhöra föredrag av 2019 års Hermelinstipendiat Ulrika Rydh. Avslutas med middag under källarens tegelvalv.

Program 4  •  15 maj

Söndagen den 15 maj heldagsutflykt till Ekolsunds slottspark vid Mälaren med visning av arboretet, barockparken och de magnifika och restaurerade lindalléerna som är militäriskt inrättade. Lunch på värdshuset med föreläsningar i dendrologiska ämnen. De medlemmar som anmälde sig till det inställda 100-årsfirandet har förtur till detta program. Programansvarig: Börje Drakenberg. Inbjudan utskickas strax efter årsskiftet.

Program 5  •  19-21 maj

Landskapsresa till Själland torsdagen den 19 – lördagen den 21 maj med besök i bl a universitetsarboretet i Frederiksberg, Carlsbergsdirektören C J Jacobsens privata arboretum i Köpenhamn, Hörsholms arboretum samt flera slottsträdgårdar. Samling med egen hyrd buss i Helsingör vid 10-tiden. Reseledare: Ann-Catharine Lövstedt och Per Jönsson. Detaljerat program och inbjudan utskickas efter årsskiftet.

Program 6  •  5 juni

Söndagen den 5 juni firar vi pingst med eget hyrt fartyg M/S Rödlöga till arboretet Lassas Hagar på ön Svartlöga i Stockholms yttre skärgård. Dendrologisk exkursion med guidad visning i den stora naturparken med cirka 2 500 planterade lignoser som den 2021 bortgångne centralgestalten inom FDP Sten Ridderlöf insamlat under fyra decennier i fyra världsdelar. Även en kortare vandring på den gamla bonde- och fiskarön Svartlöga. Lunchbuffé på hemresan med M/S Rödlöga. Ansvariga: Barbro Ridderlöf och Per Jönsson. Inbjudan och detaljerat program utsänds efter årsskiftet.

Program 7 •  15 juni

Eftermiddagsutflykt till Lidingö med besök i bl a dendrologikonerna Lisa och Walter Bauers fina villaträdgård bevarad till eftervärlden av dottern och konstnären Lena Boije Anker. Ansvarig: Johan Stenberg. Inbjudan utsänds i god tid i förväg.

Program 8  •  19 augusti

Heldagstur kring Kinnekulle platåberg (”det blommande berget” i folkmun) i norra Västergötland med besök och guidning på Hällekis säteri, där vi beser den magnifika parken med många ovanliga träd. Därefter åker vi upp till toppen av Kinnekulle, njuter av utsikten och äter lunch. Eftermiddagen inleds med besök i det skogliga arboretet i Remningstorp med ett 40-tal olika trädarter. Sedan visiterar vi det unika Alphems arboretum utanför Floby som skapats av entusiasten och lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt för över 100 år sedan. Egen hyrd buss med samling kl 9.30 vid Skövde resecentrum. Programansvarig: Börje Drakenberg. Inbjudan utskickas efter årsskiftet.

Program 9  •  15 september

I Bergianska trädgårdens dendrologiska rikedomar vägleder oss botanisten Gunvor Larsson torsdagen den 15 september under en kvällspromenad kl 17–19. Påminnelse utskickas i förväg.

Program 10  •  19 – 26 september

Till Sankt Petersburg (fd Leningrad, fd Petrograd och dessförinnan just Sankt Petersburg) färdas vi åtta dagar från måndagen den 19 september till måndagen den 26 september med hjälp av resebyrån Iventus som har bred och mångårig erfarenhet av Rysslandsresor.
Vi besöker, med expertguider, bl a det berömda Komarov-institutets botaniska trädgård och arboretum samt Universitetets botaniska trädgård. Därutöver kommer vi att besöka slottsparkerna vid sommarpalatset Petrodvorets (Peterhof), Katarinapalatset i ”tsarbyn” Tsarskoje Selo samt Pavlovskpalatset som har den största landskapsparken i Ryssland.

Därutöver tittar vi på en rad kulturella och historiska sevärdheter, givetvis den världsberömda museigiganten Eremitaget med tsarernas och kejsarinnornas Vinterpalats men också bl a den väldiga KazankatedralenPalatstorget med Generalstaben samt paradgatan Nevskij Prospekt som ligger nära vårt Hotel Dostojevskij.

Detta program planerades till september 2021 men måste skjutas upp på grund av coronapandemin. Medlemmar som anmälde sig då har förtur till arrangemanget 2022.

Kostnad: Cirka 14 000 kronor. I priset ingår flyg med SAS till Sankt Petersburg tur-och-retur, sju nätter på Hotel Dostojevskij, alla frukostar, tre luncher, två middagar, egen buss i och kring Sankt Petersburg, svensktalande guide alla dagar, expertguider och entréavgifter.
Reseansvariga: Per Jönsson och Stellan Ottosson. Inbjudan utskickas efter årsskiftet.

Program 11  •  oktober

Heldagsbesök till naturreservatet Eknön, ett unikt naturområde på en isolerad ö mitt i havsviken Slätbaken där Göta kanal börjar/slutar nära Söderköping med medeltidsborgen Stegeborg som ”lås” mot yttre fiender. Här finns ett varierat landskap med mycket gammal ekskog, jättetallar, betesmarker och strandängar med naturvärden av yppersta klass. Programansvarig: Hans Peter Hedlund. Program utsänds i god tid.

Program 12  •  18 november

Årets temadag går av stapeln fredagen den 18 november kl 9.00–16.00 under den föreslagna rubriken Den svenska skogen – möjligheter och misshälligheter. Stort upplagt program med inbjudan även till icke-medlemmar.

Program 13  •  22 januari

Vår årliga bildvisning äger rum lördagen den 22 januari 2023 med presentation av foton från det gångna årets resor och utflykter.