Gedigen bok om grön trädgård året om

Gedigen bok om grön trädgård året om 1024 639 Eva Hernbäck

Vem vill inte ha en grön trädgård året om – utan att för den skull fylla den med barrväxter av varierande slag? Inget fel på barrväxter, men är de ensamma om utrymmet blir det gärna lite stelt, även om det är grönt.

Det finns ju tack och lov andra vintergröna växter att ta till, så man kan blanda. Och det har tillkommit ett relativt nytt inslag i den svenska trädgårdskulturen: prydnadsgräsen som håller sig upprätt under vintern och förgyller den kalla och mörka, ofta gråmulna, årstiden med både färg, form och liv när de vajar i vinden.

Christina Ilminge, landskapsarkitekt från Lund, har kommit ut med ännu en gedigen bok. Tidigare har hon skrivit om hur man bevarar och sköter en gammal trädgård samt om trädgårdens golv, och denna gång berättar hon hur man gör för att trädgården ska ha både färg och liv även under vintermånaderna.

Hon lämnar inget åt slumpen. Hon förfaller inte till enkla knep och tips. Hon är noggrann på ett underbart gammaldags sätt. På närmare 200 sidor erbjuder hon kapitel om bland annat vintergröna buskar, klätterväxter och perenner, om formklippta växter och prydnadsgräs, kompletterade med långa tabeller med hårda fakta som härdighet, skötsel, utseende och användning.

Både i bokens början och i slutkapitlet ger hon exempel på trädgårdar som är gröna året om, med planritningar och växtlistor. Som sagt, gediget rakt igenom.

Boken Grön trädgård året om av Christina Ilminge utges av förlaget Prisma.