Tre böcker om träd

Tre böcker om träd 1024 683 Eva Hernbäck

Vårens skörd av trädgårdsböcker bjuder på tre verk som handlar om träd. Ingen av dem är direkt nydanande eller bjuder på någon aha-upplevelse. Likafullt kan de vara både god underhållning och nyttiga – på olika sätt.

Nyttig, i synnerhet för oss som tycker om att resa och se oss omkring, är boken ”Älskade träd” av journalisten Pippi Engstedt, en guide till arboreta, märkvärdiga trädgårdar, imponerande alléer och anmärkningsvärda träd i Sveriges land. En bok som underlättar utflykter för trädälskare i Sverige söder om Gävle och berättar kort om varje plats. Lite bökigt är det att slå sig fram till vad bilderna föreställer – bildtexter är onekligen en enklare lösning. Men det är alltid roligt med guideböcker för oss med specialintressen. (Oddapp förlag)

”Träden i din trädgård” av Ylva Landerholm

…men skriven av Cecilia Bengtsson, avser att hjälpa oss välja träd till trädgården. Bra tänkt, men ibland undrar man ändå över det där med tiden. Planterar man ett träd får man sällan se det växa upp och bli riktigt stort eller starkt nog att bära upp en hängmatta eller skugga en uteplats. Ylva Landerholm har en brasklapp på detta tema men fortsätter sedan glatt att visa bilder på jätteträd och hävda just att man väljer sina träd. Hmmm, jag brukar nog snarare tycka att stora träd väljer mig, inte tvärtom, just för att de är så mycket äldre än vi människor. Ännu en invändning: Ylva Landerholm verkar ha förväxlat almsjukan och askskottsjukan – allvarligt för någon som säger sig ha arbetat med träd i trädgårdar i över tjugo år, är utbildad vid Alnarp och ger egna kurser om träd. Boken är också något ostrukturerad och verkar inte riktigt ha hittat sitt huvudtema. Allt ska med, från längtan efter ett visst träd till råd om beskärning, att hänga tvätt bland träden och recept till en persikopaj. Spretigt, skulle man kunna säga. Men tonen är kul och entusiastisk. (Natur & Kultur)

”Träd och buskar för den lilla trädgården” av Inger Palmstierna

Inger Palmstierna, det riktiga bokproffset i trädgårdssammanhang, kommer med boken ”Träd och buskar för den lilla trädgården”. Som vanligt mångsidig, kunnig och vettig information och ett enormt växturval. Vackra bilder också, rena ögongodiset. Jätteroligt och lärorikt att bläddra i. Man får sig en stor dos nya idéer. (Norstedts)

”Samtal i trädgården” av Karin Berglund (Norstedts)

Karin Berglunds signum, den stora mildrosa orientaliska vallmon, är åter på bokomslaget på hennes senaste bok ”Samtal i trädgården”. Hon har besökt konstnärer, textilare, musiker, landskapsarkitekter, scenografer och andra med kreativa yrken runtom i Sveriges land för att se hur de har det med sina trädgårdar. Hon är inte ute efter trädgårdarna, egentligen, utan mer människorna i trädgårdarna, de intresserar henne mest. Hon för samtal om trädgården, förstås, men också om hur den påverkar ägarnas yrkesutövning och vad de använder sin trädgård till.

Boken har varit planerad i 20 års tid, men annat kom emellan. Trettiotvå trädgårdar och deras ägare blev det till slut. En del sliter som djur för att skapa den plats de alltid drömt om, andra tar det lite lugnare, klipper en gång i en äng och flyttar stora stenar, låter naturen dominera. Alla har tankar att förmedla, och Karin Berglund för dem vidare till oss läsare, och som vanligt är det välskrivet.